Redaktionella artiklar:   Alla (234)   Sajten (92)   Kultur/klubb/fest (114)   Samhälle (18)   Övrigt (8)

Samhälle 19 maj 2014 av David

Krossa vuxennormen! Bli åldersqueer!

Hippiebaby är feminist, queerfemme, lesbisk och periodvis blöjbärande fetischist. Hon drömmer om en åldersqueer revolution, och att ABDL — dvs adult babies och diaper lovers — ska bli accepterade inom hbtq-världen och bdsm-världen. Hon uppmanar oss att lägga handen på hjärtat, ställa oss framför spegel och säga: ”Från och med idag är jag stolt över alla mina åldrar!”, i en text som med tillstånd av Arousebloggen återges här på ABDL Scandinavia.

Det finns en kvävande norm som förpestar alltför många åldersqueera liv med sin fantasilösa och strikta syn på mental ålder. Jag kallar den åldersnormen. Åldersnormen går ut på att bara vissa beteenden är godkända för varje ålder en människa uppnår. Bara spädbarn får vara bebisar. Bara tanter får ha kafferep med sju sorters kakor. Bara tonåringar får ägna all sin lediga tid åt att spela tv-spel, fullkomligt oansvariga för allt utom möjligen sina läxor.

I verkligheten kan vi dock identifiera oss med andra åldrar än de våra biologiska kroppar har. Antingen helt, eller delvis. Nästan alla som för det mesta lever upp till åldersnormen har åtminstone ett par småsaker som de skäms för, i rädsla för att dessa detaljer ska ses som alltför barnsliga eller alltför föråldrade för personens biologiska ålder. ”Kan jag ha den här kjolen, eller är den för ungdomlig?”, ”Ser jag ut som en pensionär i den här?”, ”Jag kan gilla tecknad film, men bara om jag ser den med mina barn…”

Biologisk ålder förresten? Inte ens våra kroppar åldras ju i samma takt! Vi ser ständigt att hälsomagasinen pryds med rubriker som ”hur gammal är din kropp – egentligen?”, och läkare kan tala om för människor att de har blodtryck som en fyrtioåring, eller värden som om en vore tjugo år yngre. Så varför skulle inte detta gå att applicera på vår psykosociala ålder?

Själv är jag adult baby. Fast jag använder mest den termen för att göra mig begriplig för andra. ”Adult baby”-begreppet rymmer en nästan transvestisk förståelse av ålder, där en människa går in i och ut ur åldersidentiteter. I sjävla verket queerar jag ålder, lite som en könsöverskridare som Conchita Wurst queerar kön. Jag blandar friskt plagg och beteenden som inte passar ihop enligt åldersnormen. Ibland passerar jag som vuxen och ansvarstagande, men har blöjor under de vuxna kläderna som jag använder hela dagen – som en baby. För att jag vill det! Andra dagar använder jag toaletten som andra 30-åriga tjejer, men har sju söta hårspännen i håret. Kanske jag inte har något barnsligt på mig alls, men ägnar dagen åt att titta på anime som en japanfrälst tonåring. Ingenting är givet!

Därav är jag skeptisk till ”adult baby”-begreppet. Det blir för mycket roller som växlar, med tillhörande klädpaket. Gå ”in i” och ”ut ur”. Jag är varken barn eller vuxen på varken heltid eller deltid, jag är snarare allt på en gång alltid. Inte som en kink 24/7, utan som i ”vad jag har lust för stunden”. Det som känns bra NU. Istället för att växla mellan identiteter är jag alltid den jag är. Och detta är något som inte är statiskt, utan flytande. Jag är alltid åldersqueer på insidan. Hur jag väljer att visa det — om jag väljer att visa det — beror på humör. Som att vissa dagar har jag byxor, andra dagar har jag klänning. Vissa dagar sminkar jag mig, andra dagar orkar jag inte! Ibland har jag utsläppt hår, ibland uppsatt. Ibland har jag blöjor, ibland använder jag toaletten. Ibland ser jag på barnprogram, ibland på nyheterna. Utan att identiteten ändras fram och tillbaka.

Jag vill uppmuntra er alla babies, littles, adult teens och unga tanter och farbröder att bryta mot åldersnormen! Bli åldersqueera! Queera ålder! Blanda friskt, och bryt normer! Låt oss alla gå ihop som en gemensam rörelse, där alla får ha vilka åldersattribut vi vill vid vilket givet tillfälle som helst, och där vi inte dömer varandras mentala åldrar, eller åldersuttryck! Låt oss se på åldersnormen med normkritiska ögon, och bli en rörelse som reser oss ur skammen, precis som hbtq-rörelsen! Lägg handen på hjärtat, ställ dig framför spegeln, och säg: ”Från och med idag är jag stolt över alla mina åldrar!”


Besök skribenten Hippiebabys sida

Denna text publicerades först på Arousebloggen. Arouse arrangerar den 30 maj en ABDL-inkluderande BDSM-fest i Stockholm Läs mer.
David
19 maj 2014

Den skandinaviska gemenskapen för oss vuxna som släpper fram vår inre litenhet, för oss som tycker det känns bra att bära blöjor och för våra vänner, nära och kära. ♥
Bli medlem – enkelt och gratis   Läs mer om ABDL Scandinavia   Annonsera   Grafik: Standard / Diskret   Copyright © 1996-2022